Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Om de grote groep patiënten met secundair lymfoedeem door kanker en kankerinterventies goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Om die reden is deze opleiding tot geregistreerd oedeemfysiotherapeut zo breed mogelijk samengesteld. De Berekuyl academy biedt een programma waarin alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) uitgebreid aan de orde komen.

De opleiding is zo breed mogelijk samengesteld. Alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) komen aan de orde. Voor de praktijkvaardigheden wordt vooral gewerkt met de logische opbouw uit de DLT, aangevuld met de huidige kennis over onder meer anatomie en fascia-anatomie, en fysiologische en oncologische processen in ons lichaam.

Ook wordt de nieuwste onderzoeksmethode met Lymfefluoroscopie uitgebreid behandeld, met bijbehorende behandeladviezen. De behandelmethode is vooral gericht op zelfmanagement, oefentherapie en leefstijladviezen. Daarnaast word je opgeleid tot Aqua Lymphatic Therapy (ALT) therapeut. Tijdens de opleiding schrijf je een Critical Appraised Topic.

Inschrijving aantekeningenregister Oedeemfysiotherapie

Na het afronden van fase I kan je je al inschrijven in het aantekeningenregister Oedeemfysiotherapie van het KNGF of het Keurmerkregister en kan je dus al zittingen oedeemfysiotherapie declareren. Ook ben je bevoegd tot het aanmeten van compressiehulpmiddelen en therapeutische elastische kousen (TEK). Voor de lichting die start in oktober 2022, houdt dit in dat ze eind januari 2023 al fase I afronden en dus binnen 4 maanden kunnen starten met declareren!

Aangezien je na voltooiing van fase I weet hoe je patiënten kunt behandelen, doe je onmiddellijk praktijkervaring op, die je goed kunt gebruiken in het fase II traject. Fase II is een vast onderdeel van de opleiding welke niet overgeslagen kan worden. Na afronding van fase II worden de punten bij het KNGF of Keurmerk toegekend.

Daarnaast word je ingeschreven in de registers van de Berekuyl oedeemfysiotherapie, TEK en ALT.

Accreditatie na afronding fase I en II

  • KwaliteitsRegister Fysiotherapie: 498 accreditatiepunten.

Voor wie?

De opleiding tot geregistreerd oedeemfysiotherapeut is geschikt voor (algemeen) BIG-geregistreerd fysiotherapeuten die zich willen specialiseren in de Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT).

Deze module is geschikt als voorbereiding op de Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met de Pre-master Lymfologie en Oncologie, die opleidt tot oncologiefysiotherapeut. Bovendien kan deze module als extra-curriculaire opleiding gezamenlijk met de Pre-master Lymfologie & Oncologie worden gevolgd.

Alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) komen aan de orde.

De zes pijlers van de  Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT)

  • Compressie: zwachtelen op de klinische methode en twee-lagen-systematiek, het aanmeten van therapeutische elastische kousen (TEK) en compressiehulpmiddelen.
  • Oefentherapie: specifieke oefentherapie gerelateerd aan lymfatische problematiek en zelfmanagement op het land en in het water (Aqua Lymfatische Therapie).
  • Manuele lymfedrainage: praktische vaardigheden gericht op het aanzetten van het lymfesysteem, onderbouwd vanuit de lymfefluoroscopy en geïntegreerd met fascia release technieken.
  • Huidverzorging: optimale verzorging van wonden, huid en littekens door operatieve ingrepen of brand.
  • Psychosociaal welzijn van de patiënt en van de therapeut.
  • Zelfmanagement: zelfmanagement, behoud van autonomie en regie vanuit een door de patiënt centraal gestuurde zorg.

Studiebelasting

  • 22,5 contactdagen, waarvan 9,5 dagen masterclasses en onderwerpen uit de Pre-master Lymfologie & Oncologie en geeft vrijstellingen hiervoor!
  • 8 uur stage.
  • 3 mini-klinieken (9 uur).

Werkvormen

De opleiding bestaat uit een goede mix van inspirerende en interactieve hoor- en werkcolleges, online colleges, case studies, werkgroepen en intervisiegroepen.

Getuigschrift

Tijdens de jaarlijkse proclamatie zal er een diploma oedeemfysiotherapie (behaald aan de ECDLT) worden uitgereikt. Uitsluitend dit diploma geeft deels als modulair onderdeel van het Pre-master traject door de examencommissie erkende behaalde vrijstellingen voor de Pre-master Lymfologie & Oncologie. Het diploma geeft toegang tot het kwaliteitsregister oedeemfysiotherapie van het KNGF/ Stichting Keurmerk Fysiotherapie.

Deze opleiding tot erkend oedeemfysiotherapeut bestaat uit twee levels. Waarvan 11 masterclasses deel uitmaken van de Pre-master Lymfologie en Oncologie.

Tussen de modules loop je acht uur stage en volg je drie mini-klinieken bij Behandelcentrum de Berekuyl.

De opleiding Oedeemfysiotherapie kent twee startmogelijkheden voor de theoretische vakken en praktijkvaardigheden:

Startdatum rooster A: oktober 2022
Startdatum rooster B: Januari 2023

De opleiding loopt van september tot en met juni of van januari tot en met december. Na een aantal maanden kan je echter al toegang krijgen tot het aantekeningenregister Oedeemfysiotherapie. Bij het behalen van de toetsen voor de start in oktober 2022 kan je eind januari 2023 toegang krijgen tot het aantekeningenregister; voor de start in januari 2023 per eind juni 2023).

Locatie: de Berekuyl academy, Hierden.

Maximum aantal deelnemers: 18

De kosten voor de opleiding bedragen €3995,- exclusief eenmalig €595,- inschrijfgeld (€4590,- totaal). Betaling in termijnen is mogelijk, neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Wanneer je de module Oedeemfysiotherapie tegelijkertijd met de Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met pre-master Lymfologie en Oncologie wilt volgen, kost Oedeemfysiotherapie €2795,- in plaats van €3995,-. Ook betaal je dan slechts 1 keer inschrijfgeld. 

De bedragen zijn inclusief examengelden, koffie, thee, lunch en capita selecta.

Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding via het inschrijfformulier en het overmaken van het factuurbedrag. Zodra wij alles ontvangen hebben, is je inschrijving definitief. 

In onze opleidingen staat de student centraal. Als kleinschalig familiair instituut geloven wij in persoonlijke aandacht. Onze docenten bouwen een persoonlijke band op met de studenten, en er zijn korte lijnen met de medewerkers van het behandelcentrum.

Onze bevlogen en enthousiaste docenten zijn deskundig, hebben ruime praktijkervaring, besteden graag persoonlijke aandacht aan hun studenten en hebben hart voor hun vak én voor kennisoverdracht. Hiermee waarborgen wij een academische en praktijk-gerelateerde visie op het vak.

Prof. dr. Mira Meeús
Prof. dr. Nele Devoogdt
dr. Dorit Tidhar
dr. Sarah Thomis
drs. Annemarie Beintema
drs. Annemiek Stienstra
drs. Astrid van Egmond
drs. Corine Libregts
Corlien Doodkorte
Hannelies van der Pol
drs. Jaap van der Pol
Marilyn van Steinvoren
drs. Nico Knoppert
drs. Wouter Hoelen

Een impressie van de opleiding

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen of heb je behoefte aan een adviesgesprek? Neem dan contact met ons op!

0341-453177
academy@deberekuyl.nl