Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Om de grote groep patiënten met secundair lymfoedeem door kanker en kankerinterventies goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Om die reden is deze opleiding tot geregistreerd oedeemfysiotherapeut zo breed mogelijk samengesteld. De Berekuyl academy biedt een programma waarin alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) uitgebreid aan de orde komen.

De opleiding is zo breed mogelijk samengesteld. Alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) komen aan de orde. Voor de praktijkvaardigheden wordt vooral gewerkt met de logische opbouw uit de DLT, aangevuld met de huidige kennis over onder meer anatomie en fascia-anatomie, en fysiologische en oncologische processen in ons lichaam.

Ook wordt de nieuwste onderzoeksmethode met Lymfefluoroscopie uitgebreid behandeld, mèt bijbehorende behandeladviezen. De behandelmethode is vooral gericht op zelfmanagement, oefentherapie en leefstijladviezen.

Na het afronden van level I ben je bevoegd tot het aanmeten van compressiehulpmiddelen en therapeutische elastische kousen (TEK), en ben je bevoegd Aqua Lymfatisch therapeut.

Bovendien beogen wij dat je na afronding van level I kan worden ingeschreven in het aantekeningenregister oedeemfysiotherapie van het KNGF of het Keurmerkregister, zodat je bevoegd bent tot het declareren van oedeemfysiotherapievergoedingen. Daarnaast word je ingeschreven in de registers van de Berekuyl oedeemfysiotherapie, TEK en ALT. 

Omdat je na voltooiing van level I weet hoe je patiënten kunt behandelen, doe je onmiddellijk praktijkervaring op, die je goed kunt gebruiken in het level II traject.

Accreditatie na afronding level I en II

  • 396 accreditatiepunten.

Voor wie?

De opleiding tot geregistreerd oedeemfysiotherapeut is geschikt voor mensen die zich willen specialiseren in de Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT).

Deze module is geschikt als voorbereiding op de Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met de Pre-master Lymfologie en Oncologie, die opleidt tot oncologiefysiotherapeut. Bovendien kan deze module als extra-curriculaire 11-daagse opleiding gezamenlijk met de Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie worden gevolgd.

Alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) komen aan de orde.

De zes pijlers van de  Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT)

  • Compressie: zwachtelen op de klinische methode en twee-lagen-systematiek, het aanmeten van therapeutische elastische kousen (TEK) en compressiehulpmiddelen.
  • Oefentherapie: specifieke oefentherapie gerelateerd aan lymfatische problematiek en zelfmanagement op het land en in het water (Aqua Lymfatische Therapie).
  • Manuele lymfedrainage: praktische vaardigheden gericht op het aanzetten van het lymfesysteem, onderbouwd vanuit de lymfefluoroscopy en geïntegreerd met fascia release technieken.
  • Huidverzorging: optimale verzorging van wonden, huid en littekens door operatieve ingrepen of brand.
  • Psychosociaal welzijn van de patiënt en van de therapeut.
  • Zelfmanagement: zelfmanagement, behoud van autonomie en regie vanuit een door de patiënt centraal gestuurde zorg.

Studiebelasting

  • 22 contactdagen, waarvan 11 dagen masterclasses.
  • 8 uur stage.
  • 3 mini-klinieken.

Werkvormen

De opleiding bestaat uit een goede mix van inspirerende en interactieve hoor- en werkcolleges, online colleges, case studies, werkgroepen en intervisiegroepen.

Deze opleiding tot erkend oedeemfysiotherapeut bestaat uit twee levels. Waarvan 11 masterclasses deel uitmaken van de Pre-master Lymfologie en Oncologie.

Tussen de modules loop je acht uur stage en volg je drie mini-klinieken bij Behandelcentrum de Berekuyl.

De opleiding Oedeemfysiotherapie kent twee startmogelijkheden voor de theoretische vakken en praktijkvaardigheden:

Startdatum rooster A: oktober 2019.
Startdatum rooster B: 30 januari 2020.

Locatie: de Berekuyl academy, Hierden.

Maximum aantal deelnemers: 16.

Rooster start oktober 2019

Rooster start januari 2020

De kosten voor de opleiding bedragen €3995,- per jaar exclusief eenmalig €595,- inschrijfgeld (€4590,- totaal)

De bedragen zijn inclusief examengelden, koffie, thee, lunch en capita selecta.

Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding via het inschrijfformulier en het overmaken van het factuurbedrag. Zodra wij alles ontvangen hebben, is je inschrijving definitief. 

 

In onze opleidingen staat de student centraal. Als kleinschalig familiair instituut geloven wij in persoonlijke aandacht. Onze docenten bouwen een persoonlijke band op met de studenten, en er zijn korte lijnen met de medewerkers van het behandelcentrum.

Onze bevlogen en enthousiaste docenten zijn deskundig, hebben ruime praktijkervaring, besteden graag persoonlijke aandacht aan hun studenten en hebben hart voor hun vak én voor kennisoverdracht. Hiermee waarborgen wij een academische en praktijk-gerelateerde visie op het vak.

Prof. dr. Mira Meeús
Prof. dr. Nele Devoogdt
dr. Dorit Tidhar
dr Sarah Thomis
drs. Annemarie Bijntema
drs. Faranak Simonse
drs. Karl Jacobs
Annemiek Stienstra
Astrid van Egmond
Corine Libregts
Corlien Doodkorte
Hannelies van der Pol
Jaap van der Pol
Marilyn van Steinvoren
Nico Knoppert
Willemijn Hugenholtz
Wouter Hoelen

Een impressie van de opleiding

Persoonlijk advies

Neem contact met ons op:

0341-453177

de berekuyl academy contact

Secretariaat de Berekuyl Academy

PARTNERS & CERTIFICERINGEN

Onder auspiciën van de VUB