Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Om de grote groep patiënten met secundair lymfoedeem door kanker en kankerinterventies goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Om die reden is deze opleiding tot geregistreerd oedeemfysiotherapeut zo breed mogelijk samengesteld. De Berekuyl academy biedt een programma waarin alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) uitgebreid aan de orde komen. Daarnaast is er ook ruim aandacht voor de management van veneuze aandoeningen, wondzorg, ulcera, brandwonden, post-traumatisch en postoperatief oedeem. 

De opleiding is zo breed mogelijk samengesteld. Alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) komen aan de orde. Voor de praktijkvaardigheden wordt vooral gewerkt met de logische opbouw uit de DLT, aangevuld met de huidige kennis over onder meer anatomie en fascia-anatomie, en fysiologische en oncologische processen in ons lichaam.

Ook wordt de nieuwste onderzoeksmethode met Lymfefluoroscopie uitgebreid behandeld, met bijbehorende behandeladviezen. De behandelmethode is vooral gericht op zelfmanagement, oefentherapie en leefstijladviezen bij alle vormen van chronisch oedeem. Daarnaast word je opgeleid tot Aqua Lymphatic Therapy (ALT) therapeut. Tijdens de opleiding schrijf je een Critical Appraised Topic.

Inschrijving aantekeningenregister Oedeemfysiotherapie

Na het afronden van fase I kan je je al inschrijven in het aantekeningenregister Oedeemfysiotherapie van het KNGF of het Keurmerkregister en kan je dus al zittingen oedeemfysiotherapie declareren. Ook ben je bevoegd tot het aanmeten van compressiehulpmiddelen en therapeutische elastische kousen (TEK). Voor de lichting die start in eind september 2023, houdt dit in dat ze eind januari 2024 al fase I afronden en na ongeveer 4 maanden kunnen starten met declareren!

Aangezien je na voltooiing van fase I weet hoe je patiënten kunt behandelen, doe je onmiddellijk praktijkervaring op, die je goed kunt gebruiken in het fase II traject. Fase II is een vast onderdeel van de opleiding welke niet overgeslagen kan worden. Na afronding van fase II worden de punten bij Kwaliteitshuisfysiotherapie toegekend.

Daarnaast word je ingeschreven in de registers van de Berekuyl oedeemfysiotherapie, TEK en ALT.

Accreditatie na afronding fase I en II

 • KwaliteitsRegister Fysiotherapie: 396 accreditatiepunten.
 • Registers: Vakinhoudelijk, Algemeen Fysiotherapie.

Voor wie?

De opleiding tot geregistreerd oedeemfysiotherapeut is geschikt voor (algemeen) BIG-geregistreerd fysiotherapeuten die zich willen specialiseren in de Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT).

Deze module is geschikt als verkort Master of Science traject Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met voorbereidingstraject Lymfologie en Oncologie, die opleidt tot oncologiefysiotherapeut. Bovendien kan deze module als extra-curriculaire opleiding gezamenlijk met het voorbereidingstraject Lymfologie & Oncologie worden gevolgd.

Alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de behandelmethode Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) komen aan de orde.

De zes pijlers van de  Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT)

 • Compressie: zwachtelen op de klinische methode en twee-lagen-systematiek, het aanmeten van therapeutische elastische kousen (TEK) en compressiehulpmiddelen.
 • Oefentherapie: specifieke oefentherapie gerelateerd aan lymfatische problematiek en zelfmanagement op het land en in het water (Aqua Lymfatische Therapie).
 • Manuele lymfedrainage: praktische vaardigheden gericht op het aanzetten van het lymfesysteem, onderbouwd vanuit de lymfefluoroscopy en geïntegreerd met fascia release technieken.
 • Huidverzorging: optimale verzorging van wonden, huid en littekens door operatieve ingrepen of brand.
 • Psychosociaal welzijn van de patiënt en van de therapeut.
 • Zelfmanagement: zelfmanagement, behoud van autonomie en regie vanuit een door de patiënt centraal gestuurde zorg.

Studiebelasting

 • 22,5 contactdagen, waarvan 9,5 dagen masterclasses en onderwerpen uit het voorbereidingstraject Lymfologie & Oncologie en geeft vrijstellingen hiervoor!
 • 8 uur stage.
 • 3 mini-klinieken (9 uur).

Werkvormen

De opleiding bestaat uit een goede mix van inspirerende en interactieve hoor- en werkcolleges, online colleges, case studies, werkgroepen en intervisiegroepen.

Getuigschrift

Tijdens de jaarlijkse proclamatie zal er een diploma oedeemfysiotherapie (behaald aan de ECDLT) worden uitgereikt. Uitsluitend dit diploma geeft deels als modulair onderdeel van het door de examencommissie erkende behaalde vrijstellingen voor het voorbereidingstraject Lymfologie & Oncologie. Het diploma geeft toegang tot het kwaliteitsregister oedeemfysiotherapie van het KNGF/ Stichting Keurmerk Fysiotherapie.

Ceze opleiding tot erkend oedeemfysiotherapeut bestaat uit twee levels. Waarvan 11 masterclasses deel uitmaken van het voorbereidingstraject Lymfologie en Oncologie.

Tussen de modules loop je acht uur stage en volg je drie mini-klinieken bij Behandelcentrum de Berekuyl.

De opleiding Oedeemfysiotherapie kent twee startmogelijkheden voor de theoretische vakken en praktijkvaardigheden: nieuwe startdatum is 27 september 2024.

Concept rooster 2024-2025.

De opleiding loopt van september tot en met juni of van januari tot en met december. Na een aantal maanden kan je echter al toegang krijgen tot het aantekeningenregister Oedeemfysiotherapie. Bij het behalen van de toetsen voor de start in september 2024 kan je eind januari 2025 toegang krijgen tot het aantekeningenregister.

Locatie: de Berekuyl academy, Hierden.

Maximum aantal deelnemers: 18

De kosten voor de opleiding bedragen € 3.995,- exclusief eenmalig € 595,- inschrijfgeld (€4.590,- totaal). Betaling in termijnen is mogelijk, neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Wanneer je de module Oedeemfysiotherapie tegelijkertijd met de Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met voorbereidingstraject Lymfologie en Oncologie wilt volgen, kost Oedeemfysiotherapie €2795,- in plaats van €3995,-. Ook betaal je dan slechts 1 keer inschrijfgeld. 

De bedragen zijn inclusief examengelden, koffie, thee, lunch en capita selecta.

Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding via het inschrijfformulier en het overmaken van het factuurbedrag. Zodra wij alles ontvangen hebben, is je inschrijving definitief. 

In onze opleidingen staat de student centraal. Als kleinschalig familiair instituut geloven wij in persoonlijke aandacht. Onze docenten bouwen een persoonlijke band op met de studenten, en er zijn korte lijnen met de medewerkers van het behandelcentrum.

Onze bevlogen en enthousiaste docenten zijn deskundig, hebben ruime praktijkervaring, besteden graag persoonlijke aandacht aan hun studenten en hebben hart voor hun vak én voor kennisoverdracht. Hiermee waarborgen wij een academische en praktijk-gerelateerde visie op het vak.

Prof. dr. Mira Meeús
Prof. dr. Nele Devoogdt
dr. Dorit Tidhar
dr. Sarah Thomis
drs. Annemarie Beintema
dr. Harm Jaap Smits
drs. Astrid van Egmond
Naomi Kling
Corlien Doodkorte
dr. Lisette van der Molen
drs. Jaap van der Pol
Marilyn van Steinvoren
drs. Nico Knoppert
drs. Wouter Hoelen

Een impressie van de opleiding

Vragen/ Advies

Wij willen je graag goed informeren. Mocht je vragen hebben of advies willen, dan horen wij dit graag.

+31(0)341-453177
academy@deberekuyl.nl

 

Bedankt voor je interesse! We houden je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. We zien je graag bij ons op de Academy!

Er was een probleem, probeer het nogmaals.

Met het versturen van dit formulier wordt er een link doorgestuurd naar de opgegeven email, het kan zijn dat deze email in uw spam folder belandt.