De Berekuyl academy heeft een zo breed mogelijk programma samengesteld waarin alle facetten van primair en secundair lymfoedeem en de Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) behandelmethode wordt uitgelegd en aangeleerd. De behandelmethode is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke onderbouwing en publicaties en geeft daartoe de mogelijkheid de modules te integreren in de Universitaire MSc REVAKI met Pre-master Lymfologie & Oncologie-opleiding, die toegang geeft tot het oncologie-fysiotherapieregister.

Er wordt voor de praktijkvaardigheden vooral gewerkt met de logische opbouw uit de DLT, aangevuld met de huidige kennis over o.a. anatomie en fascia-anatomie, fysiologische en oncologische processen in ons lichaam. Tevens wordt de nieuwste onderzoeksmethode met lymfofluorscopie en bijbehorende behandeladviezen uitgebreid behandeld. De behandelmethode is vooral gericht op zelfmanagement, oefentherapie, leefstijladviezen.

Cursus informatie

Vanwege de grote groep patiënten met secundair lymfoedeem ten gevolge van kanker en kankerinterventies is het in onze opinie noodzakelijk de benodigde kennis en vaardigheden te hebben om deze kwetsbare patiënten groep te kunnen behandelen.

De opleiding is zo breed mogelijk samengesteld om u alle kennis en vaardigheden te leren. Hierdoor kunt u zich optimaal profileren en uw patiënten nog betere zorg verlenen. Tevens onderscheidt u zich met deze opleiding van uw overige collega oedeemfysiotherapeuten en uw werkomgeving.

Onze opleiding is zeer gewaardeerd door zowel studenten als praktijkhouders vanwege de kennis en kunde op het gebied van de Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT). DLT bestaat uit 6 pijlers:

  • Compressie: zwachtelen op de klinische methode en 2 lagen systematiek, door middel van het aanmeten van TEK (therapeutische elastische kousen) en compressiehulpmiddelen.
  • Oefentherapie: specifieke oefentherapie gerelateerd aan lymfatische problematiek zowel als zelfmanagement op ’t land als in het water (Aqua Lymfatische Therapie).
  • Manuele lymfedrainage: praktische vaardigheden gericht op het aanzetten van ons lymfesysteem, onderbouwt vanuit de lymfefluoroscopy en geïntegreerd met fascia release technieken.
  • Huidverzorging: het optimaal verzorgen van wonden, huid en littekens ten gevolge van operatieve ingrepen en door brandwonden.
  • Psychosociaal welzijn van de patiënt maar ook van de therapeut.
  • Zelfmanagement: Vanuit een patiënt centraal gestuurde zorg staan onderwerpen als zelfmanagement, behoud van autonomie en regie hoog in ons vaandel.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De opleiding tot geregistreerd oedeemfysiotherapeut, is geschikt voor mensen die zich willen specialiseren in de Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) en als voorbereiding op het Master of Science Lymfologie & Oncologie traject die opleidt tot oncologie fysiotherapeut.

Kwalificatie en accreditatiepunten

Na het afronden van deze opleiding kunt u worden opgenomen in het aantekeningenregister oedeemfysiotherapie van het KNGF of het Keurmerkregister. Deelname aan deze cursus levert 396 accreditatiepunten op.

Duur van de cursus, data en tijden

De opleiding tot erkend oedeemfysiotherapeut bestaat uit 22 contactdagen, waarvan 11 dagen (masterclasses) onderdeel uit maken van de Pre-master Lymfologie & Oncologie. Tussen de modules dient er 8 uur stage te worden gelopen alsmede 3 mini-klinieken bij het Therapeutisch Centrum De Berekuyl.

Uw bent na het volgen van de opleiding bevoegd tot het declareren van oedeemfysiotherapie vergoedingen, het aanmeten van TEK en het geven van ALT.

U wordt opgenomen in de registers van het KNGF en kwaliteitskeurmerk alsmede van de Berekuyl registers oedeemfysiotherapie, TEK en ALT.

Inschrijven

De basis oedeemfysiotherapie opleiding kent 2 startmogelijkheden voor de theoretische vakken en praktijkvaardigheden:

Startdatum rooster A: september 2019
Startdatum rooster B: januari 2020

Maximaal aantal deelnemers: 16

Inschrijving en plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding via het inschrijfformulier, het aanleveren van een kopie van het diploma, cv, kopie paspoort, CKR registratie en het overmaken van de factuurbetaling. Zodra wij alles binnen hebben wordt uw inschrijving definitief en bevestigd.

Kosten

De cursuskosten zijn inclusief tekstboek van Casley Smith, de syllabus, een zwachtelpakket, koffie, thee, fris en lunch.

Inschrijven TEK dag:

Jouw naam

Jouw e-mail (verplicht)

Schrijf u nu in!

Extra informatie:

Reserveer je opleidingsplek!*

Start datum

Jouw naam

Jouw e-mail (verplicht)

* Een reservering geeft ons de mogelijkheid u tijdig te herinneren om in te schrijven. Een reservering geeft dus geen garantie voor een plek. Wilt u zeker zijn van een plek? Schrijf u dan in via het inschrijfformulier.