WO/Universitair

Master of Science revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met Pre-master Lymfologie en Oncologie

Master of Science revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met Pre-master Lymfologie en Oncologie

De complexe behandeling van lymfoedeem- en oncologie-patiënten vraagt om vakkennis. Om evidence based kennis, inzichten en vaardigheden op het allerhoogste niveau. In samenwerking met de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) heeft de Berekuyl Academy de Pre-master Lymfologie & Oncologie ontwikkeld. Dit traject duurt 2 jaar. Deze Pre-master geeft toegang tot de verkorte Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Vrije Universiteit Brussel.

Universitair master geschoolde fysiotherapeuten zijn erg gewild. De combinatie van wetenschap en praktijk die je op doet met de unieke combinatie van oncologie en lymfologie, maakt je van ongekende waarde. Na afronding van het mastertraject beschik je over een internationaal erkend diploma en de titel doctorandus.

De bevolking blijft groeien en helaas stijgt daarmee ook het aantal oncologiepatiënten per jaar. Als fysiotherapeut ben jij gespecialiseerd in revalidatie bij oncologie, je past wetenschappelijke inzichten toe in de praktijk. Je specialiseert je met de pre-master Lymfologie en Oncologie en de Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie tot een fysiotherapeut met een brede basis. Dit traject is bedoeld voor fysiotherapeuten die meer voor lymfoedeem- en oncologiepatiënten willen betekenen en deze complexe zorg naar een wetenschappelijk niveau willen tillen.

Waarom de Master REVAKI met de Pre-master Lymfologie en Oncologie?

 • Oncologische en lymfologische basis. Bij de Berekuyl academy geloven wij in de meerwaarde van lymfologische kennis bij de behandeling van een oncologische patiënt.
 • Evidence based kennis op universitair niveau. Dit is van belang om patiënten de juiste zorg te kunnen bieden. De Berekuyl academy heeft in nauwe samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel dit mastertraject met internationaal curriculum ontwikkeld.
 • Word een betere therapeut. We focussen ons niet alleen op de praktische en theoretische vaardigheden die je als therapeut nodig hebt, maar ook op jouw persoonlijke ontwikkeling en vorming.
 • Studeer op jóuw tempo. Bij de Berekuyl academy staat de student écht centraal. Met onze modulair opgebouwde opleidingen kunnen wij voor iedereen een passend programma samenstellen, ook verspreid over meer dan drie jaar.

Toelatingsvoorwaarden
Als geregistreerd oedeemfysiotherapeut heb je direct toegang tot de Pre-master. Wel is het noodzakelijk dat je wekelijks gemiddeld acht uur met lymfologie- en/of oncologiepatiënten werkt, conform de BIG/CRK registratie-eisen oedeemfysiotherapie. Met alleen een bachelor in fysiotherapie, kan je deelnemen aan de Pre-master, mits je een opleiding tot oedeemfysiotherapeut tegelijkertijd met de Pre-master zal volgen.

Heb je al een MSc WO-opleiding gevolgd op het gebied van fysiotherapie? Dan kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen voor de wetenschappelijke leerlijn van de Pre-master Lymfologie & Oncologie. Ook zijn er vrijstellingen mogelijk voor bijvoorbeeld Pijn bij kanker (Randstad Scholing West) en Medische Oncologie (AVANS+). Voor het behandelen van een vrijstellingsaanvraag wordt een bijdrage van €75,- gevraagd.

Leerstoel
De Berekuyl academy heeft samen met de onderzoeksgroep Pain in Motion een leerstoel ingericht aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, De Berekuyl – Exercise Immunology & Chronic Fatigue in Health & Disease, welke de kwaliteit en het universitaire niveau van onze opleidingen waarborgt.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Wanneer je het traject Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met Pre-master Lymfologie en Oncologie kiest, is dit in de basis een driejarig traject. In de eerste twee jaar rond je je pre-master af. Het grootste deel van het onderwijs vindt centraal in het land plaats in Hierden (gemeente Harderwijk). Tijdens je pre-master volg je verschillende vakken en schrijf je onder andere een Critical Appraised Topic, een Systematisch Literatuur Onderzoek en rond je je eerste Masterproef af.

In het derde jaar volg je de verkorte master. Een deel van de lessen vindt dan plaats in Brussel. Gezien de opleiding erg flexibel is, is er ook de mogelijkheid om vanaf je eerste jaar deze lessen al in groepsverband te volgen. Tijdens je master schrijf je je tweede Masterproef, welke een uitbreiding is op het onderzoek wat je in het tweede jaar uitvoert.

De driejarige masteropleiding kent drie leerlijnen:

 • Klinisch-theoretische vorming | Prof. Dr. Jo Nijs, Associate professor en physiotherapist/ manual therapist
 • Wetenschappelijke vorming | Prof. Dr. Mira Meeus, Associate professor Rehabilitation Sciences and physiotherapy
 • Rolontwikkeling van de Masterfysiotherapeut Lymfologie & Oncologie | Prof. Dr. Nele Devoogdt, Physical Therapist and Researcher

De studie bestaat uit interactieve hoor- en werkcolleges en online te volgen colleges. Daarnaast wordt er gewerkt in werkgroepen en intervisiegroepen. De totale studiebelasting bedraagt 96 EC’s (European Credits), verdeeld over drie jaar. Dit betekent gemiddeld 15 studie-uren per week. De lesdagen vinden zoveel mogelijk op donderdag, vrijdag en zaterdag plaats. Klik hier voor een impressie van het rooster. Het actuele rooster is in Grizzly te vinden voor de studenten.

Echter bieden wij je de mogelijkheid de opleiding modulair te volgen en de vakken over meerdere jaren te spreiden. Wij kijken graag naar jouw specifieke (werk)situatie en houden daar optimaal rekening mee.

De lessen vinden hoofzakelijk plaats bij de Berekuyl academy in Hierden. Enkele lesdagen worden verzorgd aan de Vrije Universiteit Brussel. De opening van het academisch jaar is gepland in Brussel. Dit is een speciaal voor de Berekuyl georganiseerd inschrijvingsmoment met gastcolleges en een rondleiding op de campus van Brussel.

De Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met de Pre-master Lymfologie & Oncologie start weer in oktober 2021.

Kijk hier voor een impressie van het rooster van het eerste jaar van studiejaar 2021-2022. Let op, dit rooster is onder voorbehoud, het actuele rooster vind je als student in Grizzly. 
Rooster start oktober 2021

Uiterste inschrijfdatum: 10 oktober 2021

 

De kosten voor de opleiding bedragen €5.500,- per jaar, exclusief eenmalig €595,- inschrijfgeld (€17.095,- totaal, excl. ongeveer €850,- VUB kosten). Betaling in termijnen is uiteraard mogelijk. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden! 

Wanneer je de module Oedeemfysiotherapie tegelijk met deze opleiding wilt volgen, kost dit €2.795,- in plaats van €3.995,-. De kosten voor het eerste jaar bedragen dan €8.295,- exclusief eenmalig €595,- inschrijfgeld. Het tweede en het derde jaar kosten dan de reguliere €5.500,- per jaar.

De bedragen zijn inclusief examengelden, koffie, thee, lunch en capita selecta.

In onze opleidingen staat de student centraal. Als kleinschalig familiair instituut geloven wij in persoonlijke aandacht. Onze docenten bouwen een persoonlijke band op met de studenten en er zijn korte lijnen met de medewerkers van het behandelcentrum Therapeutisch Centrum de Berekuyl.

Het onderwijs wordt verzorgd door professoren, specialisten, artsen, MSc-fysiotherapeuten en wetenschappers uit eigen en aangrenzende vakgebieden. Onze bevlogen en enthousiaste docenten zijn deskundig, hebben ruime praktijkervaring, besteden graag persoonlijke aandacht aan hun studenten en hebben hart voor hun vak én voor kennisoverdracht. Hiermee waarborgen wij een academische en praktijk-gerelateerde visie op het vak.

Aan elke leerlijn is een professor als titularis verbonden, zoals te zien is onder het kopje ‘Programma’. De examencommissie en de Raad van Advies waarborgen de kwaliteit van de opleiding.

Prof. dr. Jo Nijs
Prof. dr. Jutte van der Werff
Prof. dr. Margot De Kooning
Prof. dr. Mira Meeús
Prof. dr. Nele Devoogdt 
Mr. Petra van Rijnsburger 
dr. An de Groef
dr. Bart bongers
dr. Emma Rheel
dr. Inge Compter
dr. Kevin Kuppens
dr. Peter Viehoff
dr Sarah Thomis

drs. Annemarie Bijntema
drs. Connie Robinson
drs. Faranak Simonse
drs. Karl Jacobs
Amarins Wijma
Cobi Oostveen
Corlien Doodkorte
Hannelies van der Pol
Jaap van der Pol
Jop Beugels
Sijko-Jan Hoeksema
Willemijn Hugenholtz
Wouter Hoelen

Waarom kiezen voor een universitaire master?

Deze universitaire master is als een van de weinige universitaire masters in deeltijd te volgen. Je wordt wetenschappelijk opgeleid, maar houdt de connectie met de praktijk. Door gelijktijdig te leren en te werken, kan je je opgedane kennis direct in de praktijk toepassen. Onze docenten zijn bevlogen mensen die  zowel een praktijk- als wetenschappelijke achtergronden hebben, wat ervoor zorgt dat het onderwijs niet slechts wetenschappelijk is, maar ook erg praktijkgericht. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht door de relatief kleine groepen.

“Ik heb over mezelf geleerd dat ik tot heel veel dingen in staat ben die ik eigenlijk niet voor mogelijk had gehouden. Op de MAVO begonnen en nu bezig met een universitaire studie!”

 

Welke beroepen sluiten aan op de master?

Er zijn verschillende beroepen die je kan uitoefenen na het afronden van je universitaire master, zoals bijvoorbeeld:
 

 • Oncologisch fysiotherapeut (en oedeemfysiotherapeut)
 • Onderzoeker
 • PhD als vervolg
 • Docent MBO/HBO/WO

Welke vaardigheden leer je?

Tijdens de opleiding komen verschillen vaardigheden aan bod, waaronder:

 • Oncologisch fysiotherapeutisch handelen
 • Wetenschappelijk onderzoek uitvoeren
 • Communiceren vanuit een betrokken en betekenisvolle relatie
 • Samenwerken om te komen tot het beste resultaat
 • Persoonlijke ontwikkeling en vorming

Tips om studie, werk & privé te combineren 1/2

Het combineren van je werk, je privéleven en een studie kan nog wel eens als een struikelblok gezien worden om te starten met een studie naast je werk. Hieronder een aantal tips om deze combinatie succesvol te maken!

 • Zorg voor support van zowel je vrienden en familie als van je werk. Als je ze betrekt bij je keuze en mee laat denken, zullen ze de keuzes in je tijdsschema beter begrijpen!
 • Zorg voor een goede planning. Een goede planning is het halve werk. Schat in hoeveel tijd je per week kwijt bent aan je studie, aan je werk en zorg ook dat je genoeg tijd over houdt om te ontspannen.

Lees verder >>

Tips om studie, werk & privé te combineren 2/2

 • Zoek uit wat voor jou de beste tijden zijn om te studeren en wat voor jouw voorkeur heeft qua studeren. Ben je ’s ochtends productiever of juist in de avond? En studeer je het beste door samenvattingen te schrijven of te typen, of lees je eigenlijk nog 1 keer door en weet je wat je moet?
 • Houd je werkgever op de hoogte. Vertel ze hoeveel je per week bezig bent, wanneer je het drukker hebt door deadlines, maar stel je collega’s ook zo nu en dan op de hoogte door je nieuw opgedane kennis te delen. Dit zorgt ook voor extra support van je werk!
 • Beloon jezelf en ontspan! Stel doelen, dat houd je gemotiveerd en tevreden.

Lijkt het je wat of twijfel je nog?

 

Universitair master geschoolde fysiotherapeuten zijn erg gewild. De combinatie van wetenschap en praktijk die je op doet, maakt je van ongekende waarde.

Neem contact met ons op via academy@deberekuyl.nl voor meer informatie of om een adviesgesprek aan te vragen!

Een impressie van de opleiding

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen of heb je behoefte aan een adviesgesprek? Neem dan contact met ons op!

0341-453177
academy@deberekuyl.nl

 

Afgestudeerd Masterstudent aan het woord

“Ik heb voor de Master of Science aan de Berekuyl academy gekozen omdat de inhoud van de opleiding me erg aansprak. Daarnaast wilde ik mezelf uitdagen en hoe kun je dat beter doen dan door het volgen van een universitaire opleiding in deeltijd, wanneer het jou uitkomt? In 2018 ben ik afgestudeerd en sindsdien mag ik mij iedere dag nog verder ontwikkelen in de praktijk.

Afgestudeerd Masterstudent aan het woord

Wij hebben inmiddels een patiëntenbestand in de praktijk wat bijna geheel uit oncologische patiënten bestaat en ik vind het enorm leuk om mijn kennis en kunde met hun te delen. Daarnaast zoeken we samenwerkingen in de regio met andere disciplines die iets voor de (ex-) oncologische patiënten kunnen betekenen, met oncologen en met revalidatiecentra. Door mijn opleiding voel ik me ook zeker genoeg om deze stappen te zetten.

Afgestudeerd Masterstudent aan het woord

Verder organiseren we in het najaar voor de tweede keer een Zorgmarkt Oncologie waar zo’n 20 standhouders aanwezig zullen zijn. Ook organiseren we lezingen en thema-avonden in de praktijk met een oncologisch onderwerp waar veel animo voor is, niet alleen vanuit patiënten, maar ook vanuit andere zorgverleners die zich inzetten om vanuit hun vakgebied hun kennis en ervaring te delen met deze kwetsbare doelgroep. Hierbij moet je denken aan onderwerpen als ‘Chemobrein’, ‘Seksualiteit en intimiteit bij kanker’, ‘Gezin en kanker’ en zelf neem ik meestal het onderwerp ‘Pijn en vermoeidheid na kanker’ voor mijn rekening.

Afgestudeerd Masterstudent aan het woord

Als voortvloeisel uit mijn opleiding en mijn drive om kwalitatief hoogwaardige zorg te bieden en te bundelen, heb ik begin dit jaar het voorzitterschap van FyNeOn (Fysiotherapie Netwerk Oncologie) overgenomen.”

Vanessa Roest – Fysio-en Healthcenter De Beemd