Leefstijl speelt bij kanker een belangrijke rol!

Waarom deze cursus?
Steeds vaker kloppen patiënten, tijdens of na een ziekteproces met kanker, aan bij u als professional. Vragen over leefstijl en trends zoals superfood, ondervoeding, overgewicht, spiermassaverlies en verminderde conditie worden veelvuldig aan u gesteld. U weet vast wel wat te beantwoorden, maar het is zo belangrijk, dat u op de hoogte bent van alle ontwikkelingen, zodat u de vragen onderbouwd kunt beantwoorden. Het wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl impact hebben op het proces ‘kanker’ is sterker dan ooit. Overgewicht en obesitas worden nog steeds als belangrijke risicofactoren voor kanker gezien: door dit risico wordt het krijgen van twaalf kankersoorten verhoogd! Op roken na is overgewicht zelfs de belangrijkste vermijdbare risicofactor voor kanker. Toch lijkt er ook steeds meer bewijs te komen dat het onwaarschijnlijk is, dat voeding op zichzelf het risico op kanker beïnvloedt. Belangrijker zijn eerder de verschillende voedingspatronen die, in combinatie met lichamelijke activiteiten, een metabole toestand creëren die het ontstaan van kanker kan bevorderen of juist hiertegen kan beschermen.

Daar ligt voor u de grote uitdaging:  het samenbrengen van de twee werelden van diëtetiek en oncologiefysiotherapie om daarmee  het ziekteproces en zelfmanagement voor de patiënt te ondersteunen.

De Berekuyl academy ziet de trend van multidisciplinaire samenwerking rondom leefstijl en voeding als een zeer belangrijk onderdeel in de revalidatie tijdens en na kanker. Laat u daarom inspireren door dr. Martijn Bours en dr. Sandra Beijer, twee topexperts, die u veel kunnen leren over de rol van voeding, beweging en leefstijladviezen bij kanker als primaire, secundaire en tertiaire interventiestrategie.

Doelgroep van de cursus.

Deze cursus is bedoeld voor oncologiefysiotherapeuten en diëtisten die meer verdieping zoeken in leefstijlinterventies en multidisciplinaire samenhang.

Werkvormen.

Voor deze cursus worden inspirerende hoorcolleges gegeven en er zijn afwisselende, verdiepende groepsopdrachten.

Leerstof.

 • Leefstijlaanbevelingen WCRF/AICR m.b.t. voeding, beweging en lichaamssamenstelling.
 • Welke rol speelt de leefstijl bij primaire, secundaire en tertiaire preventie van het ontstaan van kanker?
 • Toegekende waardes aan ondervoeding, spiermassaverlies, overgewicht en gewichtstoenamen leren begrijpen.
 • Welke rollen spelen voeding, voedingssupplementen, interactie tussen voeding en chemotherapie zowel bij prehabilitatie als tijdens en na de kankerinterventies?

Kennis verwerven en meer inzicht krijgen:

 • Welke belangrijke problemen kunnen een rol spelen bij mensen, na het kankerproces in de verschillende fasen na de kanker? (survivorship issues)
 • Welke methoden zijn er om fysieke activiteit en lichaamssamenstelling te meten; wat zijn de voor- en nadelen?
 • Wat is de relatie tussen overgewicht en lymfoedeem?
 • Wat is de waarde van het ketogene dieet en het vasten tijdens de behandeling?
 • Wat zijn de voor- en nadelen en bruikbaarheid van de leefstijlaanbevelingen in de praktijk?
 • Wat zijn de mogelijkheden van de  samenwerking tussen fysiotherapeut en diëtist voor het signaleren van negatieve veranderingen van de voedingstoestand, de mate van lichamelijk activiteit en de onderlinge verbanden?
 • Waar en wanneer kan de patiënt zelf informatie over voeding zoeken; wat zijn betrouwbare bronnen en wanneer moet de patiënt  worden doorverwezen?

Data cursus.
Dinsdag, 17 september 2019 en dinsdag 1 oktober 2019.

Lestijden.
09:00 uur – 17:00 uur.

Locatie.
De Berekuyl academy, Molenweg 4, 3849 RM te Hierden

Investering.
€ 450, –  voor twee dagen, inclusief lunch.

Studiebelasting.
12 contacturen
8 Zelfstudie uren

Accreditatie voor deze cursus.
Keurmerk: 20 punten.
KNGF: 17 punten kwaliteitsdeel fysiotherapie.
SDAP diëtetiek: accreditatie aangevraagd.

Inschrijven.
Inschrijven kan via deze link.

Het maximum aantal deelnemers is gesteld op 30!

Schrijf je nu in!

Extra informatie:

Reserveer je opleidingsplek!

Start datum

Jouw naam

Jouw e-mail (verplicht)

* Een reservering geeft ons de mogelijkheid u tijdig te herinneren om in te schrijven. Een reservering geeft dus geen garantie voor een plek. Wilt u zeker zijn van een plek? Schrijf u dan in via het inschrijfformulier.