Leefstijl bij kanker | level I

Leefstijl bij kanker | level I

Het wetenschappelijk bewijs dat leefstijl invloed heeft op het proces kanker is sterker dan ooit. Op roken na is overgewicht zelfs de belangrijkste vermijdbare riscofactor. Toch lijkt er ook steeds meer bewijs te komen dat het onwaarschijnlijk is dat voeding op zich het risico op kanker beïnvloedt. Het lijkt vooral te gaan om de verschillende voedingspatronen die, in combinatie met lichamelijke activiteiten, een metabole toestand creëren. Deze metabole toestand kan het ontstaan van kanker bevorderen of tegengaan.

Daar ligt voor jou de grote uitdaging: het samenbrengen van de twee werelden van diëtetiek en oncologiefysiotherapie, om daarmee het ziekteproces en zelfmanagement voor de patiënt te ondersteunen.

Multidisciplinaire samenwerking rond leefstijl en voeding is belangrijk bij de revalidatie tijdens en na kanker. Daar ligt voor jou de grote uitdaging: het samenbrengen van de twee werelden van diëtetiek en oncologiefysiotherapie, om daarmee het ziekteproces en zelfmanagement voor de patiënt te ondersteunen.

Accreditatie

 • KwaliteitsRegister Fysiotherapie 20 punten. Registers: Vakinhoudelijk, Algemeen Fysiotherapie, Oncologiefysiotherapie, Oedeemfysiotherapie.
 • ADAP 14 punten.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor (oncologie- en oedeem)fysiotherapeuten en diëtisten die meer verdieping zoeken in leefstijlinterventies en multidisciplinaire samenhang.

Na afloop van de cursus ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kun je de belangrijkste vragen van je patiënten over leefstijl en trends zoals voedingshypes, ondervoeding, overgewicht, spiermassaverlies en verminderde conditie onderbouwd beantwoorden.

Leerstof

 • Leefstijlaanbevelingen WCRF/AICR over voeding, beweging en lichaamssamenstelling.
 • Welke rol speelt de leefstijl bij primaire, secundaire en tertiaire preventie van het ontstaan van kanker?
 • Toegekende waardes aan ondervoeding, spiermassaverlies, overgewicht en gewichtstoename leren begrijpen.
 • Welke rollen spelen voeding, voedingssupplementen, interactie tussen voeding en chemotherapie zowel bij prehabilitatie als tijdens en na de kankerinterventies?

Kennis verwerven en meer inzicht krijgen

 • Welke belangrijke problemen kunnen een rol spelen bij patiënten in de verschillende fasen na kanker (survivorship issues)?
 • Welke methoden zijn er om fysieke activiteit en lichaamssamenstelling te meten, en wat zijn de voor- en nadelen?
 • Wat is de relatie tussen overgewicht en lymfoedeem?
 • Wat is de waarde van het ketogene dieet en het vasten tijdens de behandeling?
 • Wat zijn de voor- en nadelen en bruikbaarheid van de leefstijlaanbevelingen in de praktijk?
 • Wat zijn de samenwerkingsmogelijkheden tussen fysiotherapeut en diëtist voor het signaleren van negatieve veranderingen van de voedingstoestand, de mate van lichamelijk activiteit en de onderlinge verbanden?
 • Waar en wanneer kan de patiënt zelf informatie over voeding zoeken: wat zijn betrouwbare bronnen en wanneer moet de patiënt worden doorverwezen?

 Studiebelasting

 • 12 contacturen.
 • 8 zelfstudie-uren.

Werkvormen

Deze cursus bestaat uit inspirerende hoorcolleges en afwisselende, verdiepende groepsopdrachten.

Getuigschrift

Aansluitend zal er een getuigschrift van de gevolgde cursus worden uitgereikt.

Data: 24 april en 5 juni 2024.
Lestijden: 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: de Berekuyl academy, Hierden.

Minimaal 10 deelnemers, maximum aantal deelnemers: 20

De kosten voor de cursus bedragen € 595,- 

De bedragen zijn inclusief examengelden, koffie, thee, lunch en capita selecta.

Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding via het inschrijfformulier en het overmaken van het factuurbedrag. Zodra wij alles ontvangen hebben, is je inschrijving definitief. 

In onze opleidingen staat de student centraal. Als kleinschalig familiair instituut geloven wij in persoonlijke aandacht. Onze docenten bouwen een persoonlijke band op met de studenten, en er zijn korte lijnen met de medewerkers van het behandelcentrum.

Onze bevlogen en enthousiaste docenten zijn deskundig, hebben ruime praktijkervaring, besteden graag persoonlijke aandacht aan hun studenten en hebben hart voor hun vak én voor kennisoverdracht. Hiermee waarborgen wij een academische en praktijk-gerelateerde visie op het vak.

Dr. Jose Breedveld-Peters, Diëtiste & wetenschappelijk onderzoeker
Astrid Hoelen, MSc. Universitair Revalidatiewetenschappen, Oncologie-, Manueel- en Oedeemtherapeut.

Een impressie van de cursus

Vragen/ Advies

Wij willen je graag goed informeren. Mocht je vragen hebben of advies willen, dan horen wij dit graag.

+31(0)341-453177
academy@deberekuyl.nl

 

Bedankt voor je interesse! We houden je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. We zien je graag bij ons op de Academy!

Er was een probleem, probeer het nogmaals.

Met het versturen van dit formulier wordt er een link doorgestuurd naar de opgegeven email, het kan zijn dat deze email in uw spam folder belandt.